Media about us

 

Profesor dr. Robert Repnik o vesolju in poklicu

Profesor fizike dr. Robert Repnik s Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru je 23. 12. 2015, predstavil svet astronomije. Navzoče je poučil o zanimivih teorijah o nastanku vesolja, zgradbi in podobi planetov ter o črni luknji. V teku pogovora je spregovoril tudi o svojem poklicu ter kaj ga je motiviralo, da je izbral ta poklic fizika.

Več lahko preberete na povezavi http://www.dssl.si/profesor-dr-robert-repnik-o-vesolju-in-poklicu/

   

Kako sploš delujejo in kakšne so možnosti njihove uporabe


Vas je kdaj zanimalo, kako deluje LCD zaslon? Red. prof. dr. Nataša Vaupotič in doc. dr. Robert Repnik z oddelka za fiziko sta slednje predstavila zelo zanimivo in nazorno. Posnetek si lahko ogledate na povezavi http://videolectures.net/ugriznimo_znanost_kristali_tecejo/.

Vabljeni k ogledu.

   

Naši raziskovalci so kot naši hokejisti

V Mariboru so biofiziki našli pomembne odgovore o pojavu astme ob zaužitju aspirina in drugih nesteroidnih antirevmatikov. Majhna ekipa, v kateri je naš sogovornik dr. Aleš Fajmut, je naredila korak naprej v znanosti, kjer so veliki zastali.

Preberi več...

   

Kralj na Olimpu: tekoči kristal!

Pod vtisom športnih olimpijskih medalj je prijetno pisati o še eni naši "zlati medalji". S področja znanosti! Lani je pripadla ekipi slovenskih strokovnjakov s področja fizike za odkritje magnetnega tekočega kristala. Po štiridesetih letih raziskav v svetu so prav naši prvi prišli do cilja. Kaj ta dosežek pomeni?

Preberi več...

   

Žarnice nismo iznašli z optimizacijo sveče

"V letu, ki se izteka, so mariborski študentje in dijaki dosegli izjemne uspehe na svetovnih tekmovanjih z naravoslovno-tehničnega področja," je ponosna dr. Nataša Vaupotič, dekanica Fakultete za naravoslovje in matematiko na Univerzi v Mariboru in raziskovalka na področju fizike tekočih kristalov. "Znanja je pri nas veliko, le da se ga trudijo razvrednotiti."

Preberi več...

   

Spletno mesto za svoje delovanje uporablja piškotke. Več o piškotkih.